Pse bankat qendrore e çuan kërkesën globale të arit në nivelin e tij më të lartë më 2022?

Ari

Kërkesa globale për arin u rrit në një nivel të ri rekord në vitin 2022 dhe nuk ishin blerësit me pakicë apo firmat e investimeve që nxitën rritjen. Ishin bankat qendrore.

Sipas një raporti të Këshillit Botëror të Arit (WGC), bankat qendrore blenë më shumë ar që nga viti 1950 në vitin 2022. Ai zbuloi se bankat qendrore blenë 1136 tonë ar në vitin 2022, një rritje e pabesueshme prej 152% krahasuar me vitin e kaluar.

Raporti theksoi gjithashtu se bankat qendrore nga tregjet në zhvillim ishin forca shtytëse pas rritjes së blerjeve të arit. Këto banka kanë diversifikuar rezervat e tyre larg dollarit amerikan dhe në ar si një mbrojtje kundër inflacionit dhe rreziqeve gjeopolitike.

Reklama e sponzorizuar

Raporti i WGC zbuloi gjithashtu se kërkesa për arin nga investitorët dhe konsumatorët u rrit me 7% në vitin 2022, e nxitur nga kërkesa e fortë nga Kina dhe India.

Rritja e blerjeve të arit nga bankat qendrore dhe konsumatorët pritet të vazhdojë në vitin 2023, me shumë analistë që parashikojnë se çmimet e arit do të mbeten të forta për shkak të presioneve të vazhdueshme inflacioniste dhe pasigurisë në ekonominë globale.

Në përgjithësi, raporti i WGC sugjeron se ari mbetet një aset jetik për bankat qendrore dhe investitorët që kërkojnë të diversifikojnë portofolet e tyre dhe të mbrojnë pasurinë e tyre në kohë të pasigurta./Scan tv/