Si po rriten në vlerë monedhat e Europës Lindore me rritjen e inflacionit?

Czech money, 500, 200 and 100 Czech korun banknotes, Financial concept

Monedha çeke, koruna, arriti nivelin më të lartë të 14 viteve dhe forinta hungareze një rekord 10-mujor në fillim të këtij viti, e nxitur nga normat e larta të interesit, rënia e çmimeve të energjisë dhe një monedhë e fortë e vetme europiane, euro. Dy monedhat e bashkuara më vonë nga zloty polak dhe leu rumun kanë fituar të gjitha pavarësisht tkurrjes së aktivitetit ekonomik. Vëzhguesit po pyesin se si ndodhi kjo dhe sa ka gjasa të zgjasë.

Monedhat në Europën Qendrore dhe Lindore (CEE) të gjitha jashtë eurozonës kanë përfituar mbi të gjitha nga një diferencë e lartë e normës së interesit, e njohur si norma reale e interesit, e cila llogaritet duke zbritur normën e inflacionit nga norma nominale e interesit. Monedhat e CEE-së tani duken tërheqëse në krahasim me normat e BQE-së dhe Fed të SHBA-së.

Pasi inflacioni u rrit në norma dyshifrore në vendet e CEE vitin e kaluar, tani duket se ka arritur kulmin. Por normat e interesit mbeten të larta dhe bankat qendrore nuk janë në nxitim për të lehtësuar politikën derisa rritja e çmimeve të frenohet.

Reklama e sponzorizuar

Prandaj hendeku në rritje midis inflacionit dhe normave të interesit, gjë që e bën rajonin tërheqës për kapitalin që kërkon një shtëpi me rendiment të lartë. Kjo edhe përkundër rritjes së mëtejshme të normave të interesit në SHBA dhe eurozonë.

Ekspertët shpjegojnë se si rregull eksportet në rritje, energjia më e lirë, flukset hyrëse të kapitalit për shkak të normave më të larta të interesit “rezultojnë në monedha të qëndrueshme”. Në Poloni, banka qendrore më 10 maj mbajti normën e saj kryesore të interesit në 6.75%, nivelin e saj që nga shtatori i kaluar, ndërsa inflacioni ra në 14.7% në prill nga 16.1% në mars.

  • Guvernatori i Bankës Kombëtare të Polonisë, Adam Glapinski, tha se pret që inflacioni të bjerë në një shifër në fillim të shtatorit. Kjo do të bënte të mundur një ulje të normës së interesit në fund të vitit, me kusht që inflacioni të zbutet më tej. Megjithatë, të dhënat e marsit nga ekonomia polake nuk ishin “një pamje e bukur” në këtë aspekt, duke treguar se normat e larta aktuale të interesit po i largojnë ekonomisë njëfarë nxehtësie.

Inflacioni bazë mbeti përgjithësisht i pandryshuar, gjë që sugjeron që ndërmarrjet po kalojnë kosto më të larta mbi çmimet dhe se dezinflacioni është kryesisht për shkak të lehtësimit të goditjes së energjisë dhe presionit më të ulët të çmimeve të ushqimeve.

ING pret që banka qendrore të mbajë të pandryshuara normat e politikës deri në fund të këtij viti dhe uljet mund të fillojnë në vitin 2024 më herët, që do të thotë se hapësira afatshkurtër për fitime të mëtejshme zloty mund të jetë “shteruar në masë të madhe”.

  • Forinta hungareze është forcuar që nga fillimi i vitit me 6.6% kundrejt euros dhe është rritur me 9.3% kundrejt dollarit. Banka Kombëtare e Hungarisë (NBH) e ka lënë të pandryshuar normën e interesit në 13% që nga tetori. Megjithatë, shumica e analistëve besojnë se Hungaria mund të shohë një ulje të parë të normës së interesit deri në fund të vitit, sepse ekonomia e vendit është në një recesion teknik për tre tremujorë tani.

ING parashikon se ekonomia do të dalë prej saj në tremujorin e dytë, me një rritje të PBB-së për vitin e plotë prej 0.7%. Pavarësisht rritjes së dobët, bilanci tregtar ka përfituar nga çmimet më të ulëta të energjisë, të cilat gjithashtu kanë forcuar monedhën kombëtare forintën.

  • Ndërkohë, në Rumani, banka qendrore mbajti në pritje normën bazë të interesit në 7% për muajin e dytë të prillit. Ekonomistët presin që ajo të lërë të pandryshuara interesat në vitin 2023. Ekonomia rumune ka treguar elasticitet relativ krahasuar me homologët e saj të Europës Qendrore.

Si kudo në rajon, inflacioni ishte mjaft i lartë në Rumani dhe banka qendrore ka parashikuar një rritje në 7% deri në dhjetor. Prandaj, ulja e normave “ka gjasa të mos ndodhë” përpara se norma e inflacionit të përputhet me nivelet e normave të interesit, tha ai në një raport së fundmi.

  • Kuruna çeke ka mbetur e fortë në vitin 2023 edhe pse u tërhoq në mes të prillit nga niveli më i lartë në 15 vjet kundrejt euros. Produkti i Brendshëm Bruto (PBB) i Çekisë u rrit me 0.1% tremujor në tremujor, duke e nxjerrë ekonominë nga recesioni, me tregtinë që nxit zgjerimin.

Ekspertët besojnë se një pjesë e madhe e zhvillimit të vlerës së monedhave të CEE-së varet nga rrugët e inflacionit, të cilat pritet të mbeten të larta për një periudhë më të gjatë sesa në eurozonë. Më pas, analizat e PIE parashikojnë që forcimi aktual i zloty dhe monedhave të tjera të CEE-së të mos zgjasë shumë.

Megjithatë, për momentin, mbi shumë perspektiva për ekonomitë kombëtare është perspektiva e një recesioni në Shtetet e Bashkuara, i cili gjithashtu do t’i vendoste monedhat e CEE-së në fund. Në mënyrë të ngjashme, pasiguria mbetet e lartë në lidhje me shëndetin e sistemit bankar global pas një sërë kolapsesh kohët e fundit. Çdo stres atje mund të shohë një dobësim të flukseve hyrëse të kapitalit veçanërisht në tregjet në zhvillim si vendet e CEE. /Scan tv/